A+ | A-

Pro každého z nás je důležité, aby zažíval v průběhu svého života nové zážitky, které dokáží zpříjemnit den a na které později rádi vzpomínáme. Pro seniory, kteří mají volného času mnohem více než lidé v produktivním věku, to platí obzvlášť. Proto i v našem Domově považujeme za důležité přicházet stále s novými nápady, jak klientům vyplnit volné chvíle. Aktivity jsou buď plánované pro skupinu, nebo jsou navržené pro konkrétního klienta. O příkladu individuální aktivizace bychom Vám rádi pověděli i dnes.

Abychom pro klienta zvolili vhodnou činnost, vycházíme nejčastěji z jeho životního příběhu. Ten nám napoví, kterým koníčkům a zálibám se ve svém životě rád věnoval a na které můžeme navázat. S panem Vítem, milovníkem rybaření, jsme například v rámci individuální aktivizace prozkoumali základní vybavení jako je policajt, splávek, olůvko na zatížení a další. Při prohlížení jednotlivých předmětů se klient spontánně rozpovídal o tom, k čemu slouží a zavzpomínal na své zážitky z rybaření.

Vzpomínky na oblíbeného koníčka i pohled na rybářské vybavení na klienta velmi dobře zapůsobilo a bylo poznat, že jsme mu tímto programem zpříjemnili den.

Při individuální aktivizaci se občas přihodí, že se i pracovníci něco nového přiučí. Tak tomu bylo i v tomto případě, kdy pan Vít naučil sociální pracovnici, jak uvázat uzel, aby nepovolil. Společně strávený čas byl tak pro oba nejen příjemný, ale také přínosný.