A+ | A-

Snad každý, kdo ve svém životě pečoval o nějaké zvíře, Vám potvrdí, že citové pouto, které mezi člověkem a zvířetem vznikne, je velmi silné a jeho příznivé účinky na psychiku jsou nevyvratitelné.

Vždy, když se naši klienti setkají se zvířetem, jsme svědky toho, jakou radost to do jejich života vnáší – zdaleka nejde jen o kontakt se psem, obyvatelé našeho Domova se mohou těšit také z králíka, morčat či andulek, které přímo u nás chováme. Za zvířaty vyjíždíme i po blízkém okolí a můžeme potvrdit, že o tyto druhy výletů je mezi klienty vždy velký zájem. Proto jsme neváhali ani okamžik, když se nám naskytla příležitost přivítat mnoho domácích zvířat přímo v naší zahradě. Stalo se tak díky Zvěřinci na statku z Vilémova, kteří za námi i se svou zvířecí flotilou přijeli pro radost a potěšení našich obyvatel. A odezvu sklidili opravdu velikou. Klienti měli možnost pohladit si koťátko, ježka, ale i ušatého karakala. Vidět dále mohli prasátko, kačeny s káčaty, ale i agamu, chameleona nebo i činčilu.

Děkujeme touto cestou Zvěřinci na statku za krásné odpoledne, které díky nim naši klienti zažili. Ještě dnes na našich odděleních slýcháme, jaké zvířátko je nejvíc okouzlilo a jaké milé vzpomínky jim setkání s těmito úžasnými tvory připomnělo.

Zajímavost

Terapii, která se zaměřuje na léčebný kontakt zvířete s člověkem, 
se nejčastěji říká animoterapie či zooterapie. Dokáže pozitivně 
ovlivňovat nejen psychiku jedince, ale také zmírnit různá fyzická 
omezení. Již samotná přítomnost živého tvora většinou vyvolává 
u klienta pocit klidu a bezpečí. Snižuje stres a napětí, prokázáno 
je i snížení krevního tlaku. Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, 
že např. canisterapie, při které se využívá léčebného kontaktu člověka 
se psem, dokáže našim klientů uvolnit svalové křeče a je velmi 
prospěšná i k procvičení jemné motoriky.  

Zdroj: Zooterapie | Helpnet. Helpnet - Informační portál pro 
osoby se specifickými potřebami [online]. Copyright © 2021 Helpnet. 
Design by [cit. 30.06.2021]. 
Dostupné z: https://www.helpnet.cz/aktualne/zooterapie